5 top vínnych regiónov Francúzska, ktoré sa oplatí navštíviť

Jedným z najlepších dôvodov k návšteve Francúzska je určite víno. Zlatistý mok má v tejto krajine veľmi dlhú a úspešnú tradíciu, preto sa ani niet čo čudovať, že Francúzsko je hneď po Taliansku jeho druhým najväčším producentom na svete.
 
víno

1) Alsasko
Alsasko susediace s Nemeckom je známe svojskou architektúrou a históriou počas ktorej niekoľko storočí patrilo k nemeckej ríši. Ale predovšetkým sa preslávilo svojim aromatickým ovocným rizlingom a vínom typu Gewürtztraminer. Vyrába sa tu tiež Crémant d‘Alsace, druhé najznámejšie šampanské po tradičnom z oblasti Champagne. Jeho vyváženú chuť dotvárajú odrody hrozna pinot blanc, pinot noir, pinot gris, pinot auxerrois a chardonnay.
Mestá kde nájdete všetko o alsaskom víne: Mulhouse, Barr, Eguisheim, Riquewirth, Ribeauvillé, Marlenheim

francie
 
2) Bordeaux
Oblasť Bordeaux je jeden z najpreslávených vínnych regiónov v ktorom zohralo svoju historickú úlohu aj Anglicko. Tento región sústredený okolo miest v departmente Médoc ohraničuje na severe St-Émillion, na východe Entre-Deux-Mers a na juhu Sauternes. Produkujú sa tu hlavne vína typu Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot.
Miesta známe vinárskou tradíciou: Margaux, Île de Patiras, Saint-Julien, Listrac-Médoc, Paulliac, Pomerol. 
 
3) Burgundsko
Mestečko Beaune je centrom burgundskej vinárskej oblasti s tradíciou pestovania hrozna a výroby vína dlhou už 1000 rokov. Burgundsko produkuje cez 15 miliónov litrov hlavne bieleho vína ročne a vyrába sa tu metódou champagne aj šumivé víno Crémant de Bourgogne. Všetky vína sú označené AOC (chránené označenie pôvodu – appellation d‘origine contrôlée).
Mestá vhodné k návšteve: Beaune, Chablis, Maconnais
 
4) Champagne
Základné odrody hrozna používané k výrobe presláveného šampanského sú pinot noir, pinot meunier a chardonnay. Kľúčové senzorické vlastnosti vína sa v závislosti od procesu výroby líšia nielen chuťou ale aj farbou. NapríkladPink Champagne Rosésa vyrába buď pridaním červeného vína do bieleho alebo kvasením hrozna aj tmavými šupkami.
Centrum regiónu: Reims, Épernay

vinná réva
 
5) Provence
Provence nie je známa len dlhými lánmi levandule ale preslávila sa aj výrobou kvalitného ružového vína. Úspešné miestne odrody hrozna ako mourvedre, tibouren a vermentino spolu s novším syrahom, grenachom a cabernetom sauvignon skvele dotvárajú plné a bohaté chute vín z tejto oblasti.
Mestá s vinárskou tradíciou: Aix-en-Provence, Fréjus