Potravinové alergie bijú na poplach!

Zdravie je pre nás darom, ktorý si každým rokov vážime menej a menej. Prečo je také ťažké zájsť k lekárovi na prehliadku? Prečo je nutné ľuďom neustále opakovať aké dôležité je mať zdravé a silné telo? Drvivá väčšina bohužiaľ rieši zdravotné problémy až keď už sú plne rozvinuté a ťažko liečiteľné alebo je už na liečbu úplne neskoro.

žaludek.jpg

Keď pretrvávajú tráviace ťažkosti
Lekára si každý vyberá sám, je na nás kým sa necháme liečiť. Nutnosťou je mať pri sebe správneho lekára, ktorý si svoju prácu vykonáva s rozumom  a nadhľadom. Spoľahlivosť na nich je však niekedy nadľudskou schopnosťou – nevedia liečiť, vystavia niekoľkokrát nesprávnu diagnózu a človek „pomaly umiera“. Riešením na všetky problémy sú antibiotiká a iné lieky odhaľujúce len niektoré symptómy, ktoré sa po čase opäť objavia.
Správnou voľbou pri pretrvávajúcich bolestiach brucha, nepravidelnou stolicou alebo opačne – pravidelnými hnačkami, býva návšteva špecialistu na tráviace ústrojenstvo – gastroenterológa. Ten spraví testy potvrdzujúce možnú intoleranciu alebo alergiu na niektorú z potravín.

domácí chléb.jpg

Testy na celiakiu je možné vykonať aj u klasického alergológa. Celiakia je vlastne alergia na lepok vyvolávajúca žalúdočné a črevné problémy a problémy pri defekácii. V organizme chýbajú enzýmy na štiepenie lepkovej bielkoviny skladajúcej sa z gliadínov a glutenínov – nastáva porucha tenkého čreva. V ňom sa totiž nachádzajú dôležité klky vystielajúce vnútornú časť čreva, ktorá rozširuje jeho plochu pre spätné vstrebávanie dôležitých živín. Klky a mikroklky sa pri celiakii zmenšujú alebo úplne vymiznú, čo má za následok zlú činnosť čriev. Často dochádza k vzniku zápchy alebo neutíchajúcim hnačkám.
Druhým závažným ochorením býva laktózová intolerancia, ktorou trpí približne každý štvrtý obyvateľ planéty. Je to neschopnosť štiepenia mliečneho cukru – laktózy, kvôli nedostatku alebo chýbaniu enzýmu laktázy.