Zoznámte sa s tými najodolnejšími kvetmi. Môžete ich dokonca aj zjesť.

Moja babka mi stále rozprávala o kvietkoch, ktoré pestovala na svojom balkóne. Hovorila im portulanky. Vraj si ich stačí vysiať a oni sa budú každým rokom rozmnožovať samé. Hovorila mi tiež o tom, že každý deň rozkvitnú nové kvety a tie z predošlého dňa odkvitnú. Zaujalo ma aj to, že sa vraj o nich netreba skoro vôbec starať. Keďže kvety mám len na svojej chalupe a taktiež nepatrím k vášnivým pestovateľom okrasných rastlín, zdalo sa mi, že ide o ideálne  kvety práve pre mňa.

květ
 
No tak som trochu zalovil na internete. Ich oficiálny názov je portulaka zeleninová. Dozvedel som sa, že ide v podstate o burinu. Zaujala ma aj informácia, že celé kvety sú jedlé. No tak som si na jar zohnal semená a v marci ich vysial pred moju chalupu. Musím povedať, že od tohto momentu som na nich úplne zabudol, čo im ale zjavne vôbec neprekážalo. Viete kedy som si  na nich spomenul? Až nasledujúce leto. Polovica z nich rástla v úplnom tieni, druhá polovica na priamom slnku. Nikdy som ich nepolial, ani im nevenoval žiadnu pozornosť. Pred chatou mi rastú dodnes a musím povedať, že sa naozaj celkom pekne rozrástli. Nie je to síce žiaden prales, ale je ich celkom dosť.
 
Takže ak patríte k podobným „pestovateľom“ ako som ja, ale na druhej strane oceníte rozkvitnuté kvety pred domom, alebo chatou, určite si zaobstarajte tieto kvietky. Historka mojej babky o tom, že každý deň vykvitnú nov kvety. Mýlila sa len v tom, že tie z predošlého dňa odkvitnú asi až po troch dňoch.

rostlina
 
No a ako je to s ich jedlosťou? Vyskúšal som to a musím povedať, že majú chuť ako obyčajný šalát. Sem tam si ich natrhám a pripravím ako prílohu ku stejkom, spolu s paradajkami a trochou octu. takže sú naozaj jedlé a aj chutné. Dočítal som sa o nich aj to, že sú veľmi zdravé. To neviem úplne posúdiť, ale hold. Mali by obsahovať veľa vitamínov, minerálnych látok a tiež zdravé bielkoviny. Takže hor sa do toho a tento rok si tieto kvety určite vysaďte.